De problemen van kindermoeders
Tienermoeders: een mix van nonchalance en naïvitieit

Zo drijft het 'hardcore gekrijs' van de geleende kinderen de jonge deelnemers tot waanzin. Eerder pijnlijk dan amusant is Tienermoeders van SBS 6, dat vanavond begint. Hierin worden vier meiden tussen de 13 en 18 jaar gevolgd die daadwerkelijk op het punt staan moeder te worden. Jaarlijks raken in Nederland zo'n drieduizend vrouwen onder de 20 jaar in verwachting. Dat betekent duizenden kinderen van kinderen voor wie je je hart vasthoudt - althans na het bekijken van de eerste aflevering van deze documentairereeks van SBS 6. En vooropgesteld dat de geportretteerden exemplarisch zijn voor de hele groep.

Neem de 16-jarige Mariska uit Dordrecht die weigerde aan de pil te gaan toen haar vriendje Michel (17) op het toneel verscheen. "Tja, je kan het er ook niet bij haar induwen", verklaart haar moeder die destijds aandrong op het gebruik van anticonceptie, aldus Bndestem.nl.

Dus werd de afspraak gemaakt: geen pil = geen seks. Terugblikkend op het moment dat ze geconfronteerd werd met het kleinkind onderweg: "Ik zei: toch knap van je, geen seks en wel zwanger." Inmiddels is ze milder gestemd over het besluit van haar dochter om het kind te houden. En natuurlijk raakt dat kleine spartelende wezentje op de echo haar ook. "Maar als ik eerlijk ben, zie ik twee jonge honden die geen idee hebben wat hen te wachten staan. Ze denken dat er een soort poppie aan komt."

Charmaine (15) uit Den Helder heeft al een dochtertje van zeven maanden. Inmiddels is ze vijf maanden ongewenst zwanger van de tweede, met de vader heeft ze een slechte relatie. Ze kozen voor abortus, maar hebben daar uiteindelijk te lang mee gewacht. Zij wapent zich met nonchalance als ze over haar kinderen praat. "Ze zijn er nou eenmaal. En ach, dan ben je er toch wel tevreden mee."

Dat haar dochtertje direct na de geboorte in een pleeggezin is geplaatst, begrijpt Charmaine.

"Je kan moeilijk een baby'tje bij je gaan houden als twee ouders steeds ruzie hebben. Natuurlijk is het vervelend, je wilt het kind het liefste zelf bij je houden. Maar je wilt ook dat het in een gezonde en gezellige omgeving terechtkomt."

Ze zal ervoor blijven vechten om met beide kinderen onder één dak te wonen. Dan moet ze wel een manier vinden om onderdak en geld te krijgen.

Zucht. Misschien stemt de tweede aflevering hoopvoller. Al maakt de leader voor volgende week alvast melding van het feit dat de hoogzwangere tiener Mariska voor de rechter moet verschijnen.

tienermoeders sbs zwanger documentaire
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi