Marokko wil banden met migranten versterken
De Marokkaanse regering wil de banden met de Marokkanen in het buitenland sterker aanhalen.

Onder migranten moeten de Arabische taal en de Marokkaanse cultuur meer worden verspreid. Dat heeft Mohammed Ameur, minister voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, deze week gezegd.

Daarmee kiest de Marokkaanse regering voor een nieuwe lijn. Rabat wil migranten sterker aan zich binden, door nadruk op hun Arabische identiteit te leggen.

In Den Haag wordt bezorgd gereageerd. ‘We hebben moeite op drift geraakte Marokkaanse jongeren mee te laten doen in de samenleving’, zegt Madeleine van Toorenburg, Kamerlid van de grootste regeringsfractie CDA. ‘Ik zit er niet op te wachten dat Marokko druk uitoefent de andere kant op.’

Het CDA zet al langer vraagtekens bij het beleid van Rabat om het emigranten onmogelijk te maken afstand te doen van de Marokkaanse nationaliteit en om ouders te verplichten hun baby een ‘goedgekeurde’ naam te geven.

Ook VVD-Kamerlid Henk Kamp vindt de tendens ‘zeer zorgelijk’. ‘Hier worden mensen aangesproken die zich juist met alle kracht op Nederland moeten richten.’ Eerder was er een Kamerbrede oproep aan het kabinet om bij de Marokkaanse en ook de Turkse autoriteiten te blijven bepleiten dat migranten zelf moeten kunnen kiezen of ze hun eigen cultuur willen blijven koesteren.

Ameur ontvouwde in Casablanca het beleid voor Marokkaanse emigranten over de periode 2008-2012. ‘De Marokkaanse gemeenschap in het buitenland moet worden beschouwd als de zeventiende provincie van ons land’, zei hij in de krant Aujourd’hui Le Maroc.

De regering streeft naar een verdubbeling van het aantal emigrantenkinderen dat Arabisch leert en kennismaakt met de Marokkaanse cultuur. Nu betreft het 60 duizend kinderen, in 2012 moeten dat er 150 duizend zijn. Verder moeten in landen met veel Marokkaanse emigranten ‘culturele ruimtes’ komen waar de dialoog wordt bevorderd.

In 1992 woonden ruim 1,5 miljoen Marokkanen buiten Marokko, in 2006 was dat aantal gestegen naar ruim drie miljoen, zo’n 10 procent van de bevolking. Ruim 85 procent woont in West-Europa.
Sinds zijn aantreden draagt koning Mohammed VI uit dat Marokkaanse emigranten welkom zijn in hun vaderland. Onlangs werd een Adviesraad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland opgericht, aldus Volkskrant.nl.

‘Buitenlandse’ Marokkanen heten in Marokko MRE (Marocains résidants à l’étranger). Hun overboekingen naar huis vormen samen met het toerisme en de verkoop van fosfaat de grootste bronnen van inkomsten voor het land.

marokko cultuur migranten mohammed ameur cda vvd
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi