Interview Marokko.nl met makers De Tegenfilm
Geert Wilders onderhandelt nog over een zendgemachtigde voor zijn film, maar de enige echte TEGENFILM is wel klaar.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een tegenfilm te maken?

Ersin: We zijn altijd al bezig geweest met onderwerpen rondom de multiculturele samenleving…

Vincent: … en we wilden allebei heel graag beroemd worden… haha… nee maar wij waren het op een gegeven moment spuugzat. Hoe lang kun je zo’n man negeren? Er komt een moment dat je wat terug moet zeggen en dat het lang
genoeg heeft geduurd. We kwamen op het idee om een tegenfilm te maken om hem met humor aan te pakken zoals hij de Islam aanpakt. Kijken of hij niet zelf een gevaar vormt voor de democratie. Begin januari zijn we begonnen met script schrijven en film produceren.

Ersin: Eigenlijk wilden we zijn film halen. Want hij had hem aangekondigd voor eind januari. Maar eh…

Vincent: … hij is zo langzaam.. haha..

Ersin: ..ja, blijkbaar is een film maken niet zijn beste kant. Het werd eind januari, onze film was klaar en hij besloot om het uit te stellen. En toen dachten wij, als we op hem moeten wachten, dan kan het nog heel lang duren.

Vincent: En we beseften dat het niet een tegenfilm was op zijn film maar op zijn persoon! En op zich vonden wij het ook grappig om hem voor te zijn. Ik ben niet onder de indruk van de kwaliteiten van zijn films. Ik bedoel, als je zijn promotiefilms ziet, die zijn echt hilarisch. Dus ik denk nu dat ie als een gek aan de montagetafel zit om zijn film enigszins ‘acceptabel’ te maken.

Denken jullie niet dat ie geschrokken is van alle reacties van de afgelopen tijd? Dat hij nu daarom denkt: ik moet mijn film aanpassen?

Vincent: Ik denk eerder dat hij de afgelopen periode ook in de film wil verwerken. Dat hij daarmee wil laten zien in ‘wat voor wereld wij leven’. Om de mensen nog meer angst aan te jagen. En misschien heeft ie het nu wat heftiger moeten maken. Want er is ontzettend veel over gesproken en hij kan het niet maken dat de film tegenvalt, dus als de film niet shoqerend genoeg is.

In jullie aankondiging hebben jullie gemeld dat jullie de grenzen wilden opzoeken. Maar van wat ik gezien heb, viel het reuze mee. Jullie zijn niet te ver gegaan!?

Vincent: Nou, ik hoop dat de Telegraaf lezers dat ook vinden… haha..

Ersin: Nou voor heel veel mensen, als je bijvoorbeeld de reacties ziet op de trailer en wat er geschreven wordt op Geenstijl, was het echt voor heel mensen te ver gegaan. Kijk, wij zijn degelijke mensen, we spelen weliswaar op de man af. Maar wij kennen onze grenzen, wij gaan geen grenzen overschrijden. Wij zijn geen Wilders.

Vincent: Voor heel veel witte Nederlanders is een moslim met een bivakmuts al shoqerend genoeg… haha..

Ersin: .. haha.. nou raak je wel een hele gevoelige snaar hoor Vincent.

Vincent: .. en als je Wilders een little fascist noemt, zoals we zoals we dat prikkelend in onze trailer deden... vinden een aantal mensen het vreselijk. Terwijl, er zijn genoeg redenen aan te voeren om hem wel degelijk als een fascist aan te wijzen. En als hij de profeet een fascist noemt en de koran een fascistoïde boek waarom mogen wij dat niet doen bij hem!? En buiten dit, van moslims wordt gezegd dat ze lange tenen hebben. Nou kijk maar naar de reacties op de site van de Telegraaf, kijk dan wie er lange tenen hebben. Er zijn heel veel lange tenen, maar ze zijn niet allemaal van moslims.

Jullie hebben gekozen voor reageren. Maar jullie hadden ook kunnen kiezen voor negeren. Hoe hebben jullie deze overweging gemaakt?

Ersin: Nou, wij vonden dat we hem lang genoeg hebben genegeerd. En we hebben hem een podium gegeven. Daar heeft hij mooi gebruik van gemaakt. Maar het is nu tot een punt gekomen dat je hem gewoonweg niet meer kunt negeren. Hij is constant te zien in de media. Zijn uitspraken over de Islam zijn vrij heftig. Hij vergelijkt de profeet met Hitler. Hoe moet ik me dan als aanhanger van de Islam voelen? Ik voel me dan als persoon beledigd en gekrenkt. En mijn vrijheid van meningsuiting heeft lang genoeg in de kast gestaan. Dus ik dacht, dit is een mooie moment om deze af te stoffen en daar maar ook gebruik van te maken.

Vincent: Hij is ook constant bezig om moslims te generaliseren alsof het één blok fundamentalisten zijn en niet stuk voor stuk ook individuen zijn. Maar waar het mij ook om te doen was, was dat eind december uit peilingen bleek dat de PVV zo groot was, dat als er een coalitie gevormd moest worden deze o.a. gedaan kon worden met VVD, Verdonk en het CDA. In zo’n land zou ik niet willen leven. Dus als ik daar iets aan wil doen dan is het moment nu gekomen om daar verandering in aan te brengen. Buiten dit, als hij aan de macht komt dan wil hij het niet alleen bij beledigen laten. Hij wil echt dingen veranderen. Hij wil o.a. artikel 1 van de grondwet afschaffen, hij wil groepen mensen het land uitzetten en omdat Ersin’s ouders uit Turkije komen en hij een dubbel paspoort heeft zou Ersin het land uit moeten zodra hij iets fouts doet. Dat tast de democratie aan. En het heeft lang geduurd, ik wilde ook mijn persoonlijke frustraties kwijt en dat kon ik heel mooi doen in deze film.

Ersin: Wilders gebruikt moslims om aandacht te krijgen. Dan wil ik hem ook gebruiken om aandacht te krijgen. Ik kan deze ook wel gebruiken… haha..

Maar waarom zien jullie Geert Wilders als een groot gevaar?

Ersin: Euhm… de grote boze Geert!? Nou hij is heel erg gevaarlijk. Hij creëert spanningen in de samenleving. Als je ziet hoe hij in de peilingen stijgt zodra hij met anti-islam uitspraken komt…

Vincent: … de ergste uitspraken die hij heeft gemaakt was tijdens zijn islam debat in de Tweede Kamer. En als dan meerderheid van de stemmers van het CDA en de VVD hoort zeggen dat de toon en de inhoud van dat debat wel ok was.. en dan ook nog eens het feit dat hij zo populistisch bezigis.. dat betekent dus dat hij een reëel gevaar vormt! Dat is toch eng!?

Lees hieronder voor deel 2...

geert wilders mtnl tegenfilm ersin vincent
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi