'Ik had twintig jaar eerder moslim moeten worden'
Sinds jaar en dag is Ali Elissen vaste bezoeker van de Marokkaanse moskee.
"Thuis en in de moskee heet ik Ali. Op andere plekken mag je me Jack noemen." We zitten in zijn huiskamer in de Tilburgse Veluwestraat en dus heet Jack Elissen vanaf dit moment: Ali Elissen.

Verwarrend. Want Ali (62), klein, tenger en verslaafd aan zware shag, ziet er uit als een échte Tilburger die met plat Tilburgs accent vraagt wat er in de koffie moet.

Toch voelt hij zich meer 'Ali' dan 'Jack.' Vijftien jaar geleden bekeerde hij zich bewust tot de islam. Hij kreeg begeleiding vanuit de Marokkaanse moskee, legde een eed af en veranderde zijn naam. "Ali is een naam die bij mij past."

Sinds jaar en dag is hij vaste bezoeker van de Marokkaanse moskee. "Ik ga iedere vrijdag en bid vijf keer per dag." Hij eet geen varkensvlees, doet mee aan de Ramadan en de drank? "Daar heb ik al jaren geen behoefte meer aan."

Ali is katholiek opgevoed, maar miste 'wat'. Bovendien was hij door zijn werk, Ali was jarenlang vrachtwagenchauffeur in Iran en Irak, geïnteresseerd geraakt in de Arabische cultuur. En hij zocht rust in zijn leven. Hij zou dat vinden in zijn nieuwe geloof, aldus Brabantsdagblad.nl.

"Na 27 jaar ben ik gescheiden van mijn Tilburgse vrouw. Ik raakte in die periode in de problemen. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan interesseren in de islam."

Ali bezocht de Turkse moskee aan de Wandelboslaan. Zijn keus viel uiteindelijk op de Marokkaanse. Waarom? "Daar voel ik me meer thuis. Bovendien is het gebed bij de Marokkanen rustiger. Bij de Turken is het net een sneltrein."

De dienst volgen, die in het Arabisch is, lukt aardig. "Praten gaat een heel stuk minder."

Het gebed dat hij bij zijn eed moest uitspreken, schreef hij daarom maar op een briefje.

Hoe Ali in de moskee is ontvangen? "In eerste instantie keken ze me vreemd aan. Maar ik heb nooit nare opmerkingen gehad. Nu word ik volledig geaccepteerd." Ook zijn familie en kinderen accepteren de keus. "Ze weten hoe ik ben. Ik trek mijn eigen plan."

Nadat hij moslim is geworden, ontmoette hij de in Marokko geboren Mina, zijn huidige vrouw. Ze zijn getrouwd en hebben een zoontje Eljas (8). Voor Ali heeft de islam vooral rust gebracht. "Ik heb geaccepteerd dat je zelf niets in de hand hebt. Allah beslist."

Hij schaamt zich niet voor zijn beslissing. "Iedereen mag weten dat ik moslim ben geworden."

Zijn huidige vrouw ziet dat iets anders. Van haar mag Ali niet met een foto in de krant. "Om het roddelen onder de Marokkaanse gemeenschap te voorkomen." Ali is daar niet bang voor. Wel had hij één ding anders willen doen: "Ik had twintig jaar eerder moslim moeten worden."
moskee tilburg marokko moslim ali islam iran irak ali elissen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi