Moslims aan zet: van reactie naar (pro-)actie(f)
Verkenningen gaat in debat met Ersin Kiris, die met zijn Tegenfilm alvast ingaat op film die er niet is.

De Nederlandse maatschappij is niet mals voor moslims. Dat heeft één voordeel: moslims worden steeds weerbaarder. In deze aflevering haakt Verkenningen aan bij een eerder in het programma gevoerde discussie over Geert Wilders, islamofobie en racisme (Verkenningen, 24 januari 2008).

Het moslimdebat werd onlangs vakbekwaam opgepord door 5 prominente moslims die in NRC Handelsblad Nederland een oproep aan de politiek deden om de xenofobische en demoniserende uitlatingen van Geert Wilders een halt toe te roepen. Dat maakte een storm van reacties los. Sinds twee dagen is er nu ook De Tegenfilm, een filmisch weerwoord op Wilders’ tot nu toe loze filmbelofte. Gemaakt door Ersin Kiris (moslim) en Vincent van der Lem (atheïst).

In de studio pakt presentator Hasan Evrengün het gesprek op dat hij enkele weken daarvoor startte. Zijn gesprekspartners zijn Ersin Kiris, Ahmet Talan (de zesde auteur van het artikel, op dat moment in het buitenland) en Hasib Moukaddim (Netwerk Marokkaanse Jongerenorganisaties). Hoe assertief wordt de moslim in dit land van melk en islamofobie? Ook in deze aflevering van Verkenningen: Guido Spring maakte een reportage over islamitische thuiszorg en Mohammed Faiq (Marokkaanse Unie Noord) vertelt over de aanstaande interreligieuze ontmoeting in Amsterdam-Noord.

Uitzending: donderdag 21 januari 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5

moslims verkenningen ersin kiris tegenfilm nmo
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi